Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir
Bağışıklık sistemi dokular, proteinler, hücreler ve organlardan oluşur. Vücudumuzdaki düşünebilme, öğrenebilme ve aldığımız bilgileri hafızamızda saklayabilmemiz için iki farklı sistem bulunmaktadır. Bunlardan ilki beyindir ikincisi ise bağışıklık sistemi olarak bilinmektedir. Vücudumuzda genetik yolla var olan virüslere karşı virüslü bölgeyi yenmek için yılmadan savaşan ve koruyan, vücudumuza giren mikroplara karşı hızlıca yanıt veren sistemdir. Bu sistemi korumak ve güçlendirmek çok önemlidir.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Bağışıklık sistemimiz vücudumuz ile beraber çalışmaktadır. Yediğimiz besinlerin yanında hijyenimize de dikkat etmemiz gerekir. Aşağıdaki maddelere günlük hayatımızda dikkat edersek bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkündür.
1-Sigara kullanmamak
2-Sağlıklı kilomuzu korumak
3-Düzenli yürüyüş gibi egzersizler yapmak
4-Alkol tüketmemek ya da aşırısına kaçmamak
5-Stresten uzak durmak
6-El hijyenine ve ağız hijyenine doğru ve dikkatli yapmak
7-Yeteri kadar uyumak
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Tüketilmeli?
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için aşağıda açıkladığımız besinleri günlük yaşantınıza adapte etmelisiniz.
1- Sarımsak
Soğuk algınlığı, nezle ve diğer rahatsızlıkların eskiden bu yana bilinen sarımsak ile önüne geçebilirsiniz. Sarımsağı yemeklerinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
2- Ispanak
C vitamini, flavonoidler ve E vitamini ile birçok antioksidan ve temel besin içeren ıspanak ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Ayrıca ıspanağın içindeki besinler DNA onarımında ve hücre bölünmesine yardımcı olmaktadır.
3- Zencefil
Birçok yemeğin içine katılan baharat olan zencefil tatlılarda kullanılabildiği gibi çayı da yapılmaktadır. Zencefilin antioksidatif ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Zencefil üzerindeki çalışmalar hala devam etmektedir, bazı hastalıkları etkili olarak önleyip önlemediği doğrulanmamıştır.
4- Brokoli
Önemli derecede C vitamini kaynağıdır. Güçlü antioksidanlardan sülforafan maddesi içeren bu sebze bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kış aylarında, kişilerin günlük menülerine brokoliyi sıklıkla eklemeleri önerilmektedir. Brokoliyi hem çorba olarak hem de haşlayıp salata olarak tüketebilirsiniz.
5- Yaban Mersini
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan antioksidan özelliğine sahip antosiyanin maddesi adı verilen flavonoid içermektedir. Flavonoidlerin bağışıklık sisteminde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bu tür besinlerin tüketiminde üst solunum enfeksiyonu ve soğuk algınlığı hastalığı olma olasılığının düşük olduğu bilinmektedir.
6- Dolmalık Biber
C vitamini kaynağı olan kırmızı dolmalık biberleri mutfağınızdan eksik etmemenizi öneririz. Kırmızı dolmalık biberi pişirmeden salata olarak tükettiğinizde vücudunuz C vitamini alımınızı hızlandırabilirsiniz.
7- Tatlı Patates
Patatesler ülkemizde bolca yetişmektedir. Fakat tatlı patates çok fazla yaygınlaşmamıştır. Günlük bir adet orta boy tatlı patates tüketimi, az kalori içermesine rağmen günlük %35 C vitamini ihtiyacını, %125 A vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. Tatlı patatesin rengi turunculaştıkça bir o kadar beta karoten içermektedir. Cildin sağlıklı olmasını sağlayan beta karotenler, UV ışığından kaynaklanan cilt üzerindeki kusurlara karşı savaşmaktadır.
8- Bitter Çikolata
Lezzetinin yanında vücuda yarar sağlayan teobromin içermektedir. Bu madde antioksidandır. Antioksidanlar bizi zararlı atıklardan korurlar. Bunlara da serbest radikaller adı verilir. Serbest radikaller hücrelere zarar verir ve hastalık oluşumlarını sağlarlar. Doymuş yağ bakımından da yüksek olan bitter çikolatayı, canınız tatlı çektiğinizde de tercih edebilir ve az miktarda tüketebilirsiniz.
9- Badem
Badem bol miktarda E vitaminine sahiptir. Magnezyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir.
10- Ay Çekirdeği
Badem kadar ay çekirdeği de E vitamini açısından oldukça zengindir. Diğer antioksidanlara sahip olan ay çekirdeği, serbest radikaller ile savaşır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Salata ve kahvaltılıkların üzerine ekleyebileceğiniz gibi atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz. Fazla tüketmeniz halinde kilo alımını kolaylaştırır bu yüzden miktar açısından dikkat etmelisiniz.
11- Kefir
Canlı bakteriler içeren fermente bir içecek olan kefir, yapılan araştırmalarda bakteriler ile savaşmada vücuda yardımcı olmaktadır.
12- Yeşil Çay
Az miktarda kafein içeren yeşil çay, siyah çay ve kahve yerine tüketilebilir. Yaban mersininde bulunan flavanoidler yeşil çayın içinde de bulunur ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Ayrıca yeşil çay tüketmek, kan lipitlerini iyi yönde etkiler iyi kolesterolü yükseltir ve kötü kolesterolü azaltmaktadır. Yeşil çay tüketimi bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir.