Bebeğim Beni Duyuyor Mu ?
Bu hareketleriniz tabi ki de boşuna değil: Hamileliğin ikinci üç aylık döneminden itibaren bebeğiniz vücudunuzun dışından gelen sesleri algılayabilir. Anne karnında duyduğu sesler ve ezgiler aslında onun doğumda gireceği ortama alışmasına yardımcı olur.
Bebekler Anne Karnında Ne Zaman Duyabilir?
Hamileliğin 18. haftası civarında, bebeğinizin kulağının içindeki yapılar, bebeğinizin bazı sınırlı sesleri duymaya başlaması için yeterince yerleşmiştir. Bunlardan bazıları, kendinizin bile fark etmeyebileceğiniz seslerdir – midenizin guruldaması ve ciğerlerinize giren ve çıkan havanın sesi gibi.
Önümüzdeki birkaç hafta içinde bebeğiniz dış dünyayı giderek daha fazla duyacaktır. 27 ila 30. haftalarda bebekler, duydukları seslere ve gürültülere karşılık olarak tepki verirler.
Bebeğiniz Sizin Sesinizi Tanıyor Mu?
Hamileyken, bebeğinizin çıkarabileceği en net ses sizindir. Çoğu ses hava yoluyla ve sonra rahminiz yoluyla iletilir. Ama konuştuğunuzda, sesiniz kemiklerinize ve vücudunuzun geri kalanına yankılanarak onu güçlendirir.
Araştırmalar, bir fetüsün annesinin sesini duyduğunda kalp atış hızının arttığını ve bebeğinizin siz konuşurken daha uyanık hale geldiğini gösteriyor. Yüksek sesle okumak, konuşmalar yapmak ve bebeğinize önümüzdeki yıllarda tekrar edeceğiniz şarkıları söylemek onun sesinizi tanımasına yardımcı olacaktır.
Eşiniz de umutsuzluğa kapılmamalı bebekler diğer insanların da rahimde sıklıkla duydukları seslerini tanımayı da öğrenirler. Araştırmacılar, yeni doğan bebeklerin, hamilelik sırasında hiç duymadıklarına kıyasla, son üç aylık dönem boyunca günlük olarak tekrarlanan kelimelere ve seslere farklı tepkiler verdiğini keşfettiler. Yani eşiniz bebeğinize okuduğunda veya ona şarkı söylediğinde, o da o sesi öğreniyor.
İşitme nasıl gelişir?
Hamileliğinizin 6. haftası civarında , küçük embriyonuz hala bir bezelyeden daha küçük olmasına rağmen, gelişmekte olan kafasının içindeki hücreler, kendilerini onun beyni, yüzü, gözleri, kulakları ve burnu olacak benzersiz dokular halinde düzenlemeye başlamışlardır.
9. haftada bebeğinizin boynunun kenarlarında küçük girintiler belirecektir. Henüz nihai konumlarında olmasalar da, yavaş yavaş yukarı doğru hareket edecekler ve bebeğiniz doğduğunda şaşıracağınız küçük, kıvrılmış, düğme kadar şirin kulaklar haline gelecekler.
Birinci ve ikinci üç aylık dönem boyunca bebeğinizin kulakları gelişmeye devam eder. İç kulak, beyindeki sesleri işlemekten sorumlu nöronlarla bağlantı kurar ve orta kulağın (ses dalgalarının titreşimini algılayan) minik kemikleri oluşur.
Hamileliğin 18. haftasında bebeğinizin kulağı sesleri algılamaya başlayacak kadar gelişmiştir. 27 ila 30. haftalar arasında bebekler başlarını çevirebilir veya rahim dışında duydukları seslere farklı şekilde tepki verebilirler.
Rahimde Ses Kulağa Nasıl Geliyor?
Sesler en iyi açık alanda yayılır, bu nedenle, örneğin kafanız bir havuzda su altındayken, açık alanda birinin bağırdığını daha kolay duyabilirsiniz. Ve bebeğiniz hala içinizde büyürken açık havaya maruz kalmıyor: Onu çevreleyen amniyotik sıvı, artı vücudunuzun tüm katmanları ve onunla dünya arasında amniyotik kese var. Yani kulakları tam olarak geliştiğinde bile anne karnında duyduğu sesler boğuk çıkıyor.
Bunu anlayabilmeniz için örneğin; Elinizi ağzınıza koyun ve partnerinizin de aynısını yapmasını sağlayın. Bu şekilde sohbet etmeye çalışın. Bu, anne karnındaki bebeğinizin algıladığı seslere az çok benziyor olacak. Bir cümlenin tonlarını ve perdelerini anlayabilseniz de bazı kelimeleri anlayamayabileceğinizi fark edeceksiniz.
Benzer şekilde, ağzınızı kapatarak bir şarkı söylemeyi deneyin ve melodinin yüksek ve net çıktığını, ancak sözlerin çıkmadığını duyacaksınız.
Bir ses ne kadar yüksek olursa, elbette bebeğinizin onu duyma olasılığı o kadar yüksek olur. Havlayan bir köpek, korna veya bir siren sesi, sessiz fon müziğinden daha farklı ses çıkaracaktır. Doğal olan bu tarz bazı yüksek sesler kötü bir şey değildir. Tatlınızın anne karnında alıştığı seslerin, o doğduktan sonra onu ürkütme olasılığı daha az olacaktır.
Hamileyken Yüksek Seslerden Kaçınmalı Mısınız?
Çoğu durumda, aylardır beklediğiniz bir konser (ön sıradaki koltukları atlamak isteyebilirsiniz) veya sinema ,düğün gibi olaylar hamilelik döneminize denk gelmiş olabilir ancak bunları ertelemek veya uzak durmak istemeyebilirsiniz.
Amniyotik sıvının fiziksel bariyeri sesleri boğuyor ve bebeğin kulaklarının dinleme işini yapmasını zorlaştırıyor. Sizin için çok yüksek sesler bile bebeğinize yüksek gelmeyecektir.
Bununla birlikte, hamileyken yüksek ses, büyümekte olan bir bebekte potansiyel olarak bir miktar gelişimsel hasara veya işitme kaybına neden olabilir.
Genel olarak konuşursak, bu, 85 ila 90 desibelden daha yüksek sesler için sekiz saatten fazla veya günde iki saatten fazla 100 desibelden daha yüksek seslere maruz kalmaktan kaçınmanız gerektiği anlamına gelir.
Örneğin, tam bir vardiya için gürültülü bir fabrika katında çalışıyorsanız, geçici olarak daha sessiz bir ortama geçme olasılığı hakkında patronunuzla konuşmaya değer.
Anne Karnındaki Bebeğiniz İçin Klasik Müzik Çalmalı Mısınız?
Rahimdeki bebekler için klasik müzik çalmanın IQ’larını artırabileceğini veya onlara daha iyi bir eğitim için bir temel sağlayabileceğini duymuş olsanız da, bunu yapmanız bebeğinizin bir Mozart olacağına dair hiçbir kanıt yok. (Aslında her zaman karnınıza müzik çalmak bebeğinizin çok önemli uyku döngülerini bozabilir.)
Bununla birlikte, ister klasik ister hareketli hatta rock and roll olsun, en sevdiğiniz müzikleri çalmanın da bir zararı yoktur. Bebeğiniz müziği sevmeyi öğrenebilir ve hatta rahmin dışındayken bu tanıdık seslerle sakinleşebilir.
Bebeğinizle tek taraflı bir konuşma yapmak size garip geliyorsa, ikinci üç aylık dönemden itibaren bebeğinizin gerçekten konuştuğunuz kelimeleri dinlediğini unutmayın. Bu yüzden, her sese kulak verdiğini bilerek, dilerseniz bebeğinize şarkı söyleyin veya onunla sohbet edin.