Alüminyum nedir?
Yeryüzünde en çok bulunan metal alüminyum nedir ve yapısal özellikleri nelerdir? Yer kabuğunun yaklaşık yüzde 8’i alüminyumdur ve bu da onu bu gezegendeki en bol metal yapar. Bununla birlikte, her zaman kendi başına hiçbir zaman saf bir durumda olmayan çeşitli diğer unsurlarla birlikte bulunur. En sık karşılaşılan alüminyum bileşiklerinden ikisi sülfat ve alüminyum oksittir.
Alüminyum yumuşak ve dayanıklıdır, kolayca şekillendirilebilen hafif bir metaldir. Rengi gümüşi veya donuk gri olabilir. Manyetik değildir ve korozyona dayanıklıdır. Normal şartlarda ortaya çıkmamasına rağmen, doğru şartlar altında suda çözünebilir.
Dünyadaki alüminyumun çoğu boksit adı verilen bir kayanın işlenmesinden geliyor. Bu kaya, doğada bulunan formlarından birinde, oksijenle birlikte alüminyum içerir. Boksitten su çıkarılır ve alüminyumun rafine edildiği alüminyum oksit bırakılır. Dünyadaki alüminyumun çoğu ABD’de üretilirken, cevher buraya Kanada, Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Avustralya gibi diğer ülkelerden getiriliyor.
Alüminyum, teneke kutu, folyo, uçak parçaları, roket parçaları ve mutfak eşyaları üretiminde hayati önem taşımaktadır. Elektrik hatlarında ve aynalarda bulunur ve birçok sentetik malzemede önemli bir bileşendir. Saatler, arabalar, bisikletler, boya ve demiryolu araçları da bir şekilde alüminyum içerir.
Bolluğuna rağmen, alüminyum bir zamanlar değerli bir metal olarak kabul edildi. 1700’lerin sonunda ilk keşfedildikten sonra altından daha değerliydi. Washington Anıtı’nın piramit şeklindeki bir alüminyum parçasıyla kapatılması çok pahalıydı. Ancak, alüminyumun daha etkili ve daha büyük miktarlarda üretilmesi için rafine edildikçe, daha ucuz bir hale geldi.
Alüminyum Genel Özellikleri
Hafif Ağırlık
Alüminyum yoğunluğu çeliğin yaklaşık üçte biridir. Düşük yoğunluğu nedeniyle, güçlü ancak hafif malzemeler gerektiren uygulamalarda yaygın olarak kullanılır. Bu uygulamalardan bazıları, alüminyumun hafif doğasının yakıt tasarrufuna yardımcı olduğu imalat araçları ve uçakları içerir.
İşlenmesi kolay
Alüminyum, sağlam bir metal olmasına rağmen esnektir ve kolayca farklı şekillerde şekillendirilebilir ve yeniden işlenebilir. Alüminyumun yeniden işlenmesi için kullanılan farklı işlemler vardır. En yaygın yöntemler haddeleme, çekme ve ekstrüzyondur.
Korozyon Direnci
Alüminyum havaya maruz kaldığında neredeyse anında koruyucu bir kaplama oluşturur. Bu ince kaplama, korozyona karşı direncine yardımcı olarak metale sıkıca yapışır. Eloksal gibi diğer yüzey işlemlerinde, alüminyumun pürüzsüz yüzeyi daha da geliştirilebilir ve korunabilir, bu da alüminyumun yapıları veya ekipmanı bitirmek için mükemmel bir seçenek olmasını sağlar.
Ses ve Şok Emilimi
Alüminyum mükemmel bir ses emicidir ve tavan yapımında kullanılır. Şok emici özellikleri nedeniyle otomobil tamponlarında da kullanılır.
Toksik Değildir
Alüminyum toksik değildir. Düdüklü tencereler ve diğer birçok pişirme aletini korkmadan yapmak için kullanılır. Kolayca temizlenir ve yiyecekleri hiçbir aşamada kirletmez. Bu nedenle bir takım makyaj ve güzellik malzemelerinin başında ruj üretiminde de eser miktarlarda kullanılabilmektedir.
Kıvılcım çıkarmaz
Alüminyum kendisi veya demir dışı metallerle temas ettiğinde kıvılcım çıkarmaz.
Manyetize Edilemez
Alüminyum, manyetize edilemediği için yüksek voltaj uygulamalarında kullanılabilir. Bu özelliğinden dolayı uzun mesafeli elektrik hatlarında ve elektronikte kullanılır. Hassas elektronik cihazların korunmasında da kullanılabilir.
Elektriksel ve Termal İletkenlik
Alüminyum mükemmel bir ısı ve elektrik iletkendir. Ağırlığıyla ilgili olarak bakırdan neredeyse iki kat daha iyidir. Bu, alüminyumu büyük güç iletim hatları için ilk seçenek haline getirmektedir. Ayrıca, bilgisayar anakartları ve LED ışıkları gibi ısının hızla boşaltılmasını gerektiren birçok uygulama için mükemmel bir ısı alıcısıdır.
Mars gezegeninde Alüminyum!
Mars gezegeninde bulunan kil minerallerinin nötr pH seviyelerine yakın düzeylerde oluştuğu belirlenmiştir.
“Bu da içebileceğiniz bir su” diye yorumlayan bir NASA uzmanı “Bu suyun kimyası, yaşamın oluşumuna izin verebilecek bir kimya şeklindedir” diye konuştu.
Alüminyum açısından zengin olan killerin mineralojik düzenleri Opportunity’nin tarama teknolojisi ile tespit edilemiyor ancak taşlardaki atomik elementlerin tespiti yapılabiliyor.
Tespit edilen kil oluşumu, Mars’ın milyarlarca yıl önce daha sıcak ve nemli bir yer olduğuna dair bir işaret olarak görülüyor.
[…] Peki tüm bu Demir Oksit nasıl oluştu? Tek başına demir kırmızı değildir, demir oksit haline gelmek için iyi miktarda oksijenle reaksiyona girmesi gerekir. Bildiğimiz gibi Mars’ın atmosferinde çok küçük bir oksijen yüzdesi var, bu oran dünyada % 21′ civarı iken marsta % 0.13′ civarıdır.Alüminyum Nedir? Dünyada En Çok Bulunan Metal […]
[…] olarak bulunan 32 farklı ruj ve dudak parlatıcısını test etti. Kurşun, kadmiyum, krom, alüminyum ve diğer beş metali tespit ettiler, bunların bazıları potansiyel sağlık endişelerini […]