Holografi, yani hologram teknolojisi nedir? Ne olduğu son birkaç yıldır herkes tarafından anlaşılmaya çalışan bir bilimsel üründür. Aslında hologram teknolojisiyle ilgili çalışmalar çok daha öncesine dayanıyor olsa da, yıldan yıla görünümü arttı. Günümüzde kredi kartları da dahil olmak üzere birçok siber ve güvenlik alanındaki üründe de kullanılan hologram teknolojisi, belki de ismini bilmesek bile mutlaka karşılaştığımız bir ürün…
Hologram Teknolojisi Nedir?
Fotoğrafçılık, üç boyutlu yazdırma işlemi ve ses kaydı… Bu üçü hakkında biraz fikir sahibi olunduğunda daha rahat anlaşılabilen hologram teknolojisi, lazer aracılığıyla üç boyutlu olarak görünümün canlandırılması tekniğidir. Canlı veya eski, herhangi bir görüntünün istenen zaman ve yerde gösterilebilmesine olanak tanımaktadır. Hologram teknolojisini video, fotoğraf veya sesten ayırt eden en önemli özellik ise üç boyutlu görüntünün sağlanabilmesidir.
Hologram Teknolojisindeki Özneler ve Örnekler
Üç boyutlu görüntünün kaynağı gerçek bir insan olabileceği gibi kimi zaman hayali bir canlı veya nesne olabilir. Fotoğrafçılıkta veya video kaydında nasıl bir nesnenin veya gerçek kişinin görünümü aktarılıyorsa, hologram teknolojisinde de aktarım mantığı aynıdır. Ek olarak, hologram teknolojisinde önceden hazırlanmış hayali canlı ve nesneler de gösterilebilir.

redqueen
Bu yazılanı okuyan hemen herkesin mutlaka hologram teknolojisine şahit olmuş olabileceği inancındayız. Dünya’yı kasıp kavuran Star Wars veya Resident Evil filmlerini izlemiş miydiniz? Bu filmlerde hologram teknolojisinin birer yansıması gösterilmişti. Örneğin Resident Evil’da “Red Queen” görünümü birkaç noktadan gelen lazerle oluşturuluyordu. Hatta aynı örnekte, konuşmalara istinaden dudak kıpırdamaları ve vücut hareketleri de bulunuyordu. Hayali bir karakterin hologram teknolojisiyle hayat bulması gibi, gerçekliğin de aktarımı söz konusu teknolojiyle mümkün.
Selami Şahin’in katıldığı bir etkinlikle Zeki Müren’le düet yaptığını görmüş olabilirsiniz. Zeki Müren’in ölümünden yıllar sonra yapılan anma etkinliğinde Zeki Müren’in görüntüsü hologram teknolojisiyle sahneye taşınmış ve ses kaydıyla birlikte adeta orada canlı canlı şarkı söylemesine olanak tanınmıştı.
Hologram Teknolojisinin Uygulanma Süreci
Hologram teknolojisi kullanılarak gösterimi yapılmak istenen öznenin öncelikle görünümüne sahip olunması gerekmektedir. Bir masadan tutun da canlı bir insana kadar, istenen öznenin görünümü lazer yardımıyla alınır ve üstünde yapılan işlemlerle kalitesi artırılır. Kimi durumlarda hareketli olarak sisteme işlenen görüntüler, cansız objeler için ise tıpkı fotoğraf çeker gibi dondurularak aktarımı sağlanır.
Yine lazer yardımıyla edinilmiş görüntü verilerinden üç boyutlu olarak görünüm sağlanır. Lazerler, gerektiğinde hareket ettirilerek öznenin hareket ediyormuş hissini görene vermesi sağlanır.
Hologram Teknolojisi Uygulama Alanları

7d hologram
Hologram teknolojisi özellikle sinemacılık sektöründe rağbet görmektedir. Bilim kurgudan aksiyona kadar birçok filmde kullanılmıştır. Eğlence ve sanat dünyasındaysa daha önce vermiş olduğumuz örnekteki gibi yine kullanılmıştır. Bir diğer kullanım alanı sağlık sektörüdür. Estetik, cerrahi ve diğer tıp disiplinlerinde ihtimallerin görsel olarak belirlenebilmesi için hologram teknolojisinden yararlanılmaktadır. Bilişim sektörünün de üstüne eğildiği bir alan olan hologram teknolojisi, günümüzde özellikle Microsoft, Google ve Apple gibi firmaların Ar-Ge çalışmalarına konu edilmektedir.
Hologram teknolojisi, tasarım mühendisliği için de önemli bir üründür. Bilgisayar ortamında hazırlanan ürünlerin üç boyutlu görünümlerinin satış ve pazarlamadan üstlere sunulmasına kadar yakın gelecekte kullanım sıklığının artması beklenmektedir. Yani bir ürünü fotoğrafı veya video kaydıyla incelemek yerine belki de hologramıyla inceleyeceğimiz günler düşündüğümüzden daha yakın olabilir.
Askeri alanda da kullanılan hologram teknolojisi, özellikle hedef belirleme, tatbikat, eğitim ve strateji geliştirme için kullanılmaya uygundur. Harita başında yapılan çalışmaların yerini holografinin alması beklenmektedir.
Eleştiriler
Hologram teknolojisine dönük en büyük eleştiriler telifle ilgilidir. Herhangi bir sinema oyuncusunun bir kez alınan (işlenip depolanan) görüntülerinin yıllarca kullanılabileceği ihtimali bulunmaktadır. Böylesi bir durumun telif haklarını nasıl etkileyeceği üstüne tartışmalar devam etmektedir.
Hologram teknolojisi nedir başlıklı makalemizi beğendiyseniz dilerseniz Nano Teknoloji Nedir? başlıklı makalemizi de okuyabilir nano teknolojisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
[…] Hologram Teknoloji Nedir? biliyor muydunuz Nano Teknoloji Nedir? başlıklı makalemizi okuyup beğendiyseniz, dilerseniz tıklayarak Hologram hakkındaki yazımızı da okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. […]