IBAN Numarası Nedir?
IBAN, İngilizce açılımı ile ‘International Bank Account Number’, dünya genelinde oluşturulmuş standartlara uygun banka hesap numaralarının genel adıdır. Türkçe çevirisi ‘Uluslararası Banka Hesap Numarası’ olan IBAN her banka hesabı için ayrı ve farklıdır. Her ülke ve banka hesabı için farklı olan bu numaranın kullanım amacı ise hesaplar arasında hızlı ve hatasız para aktarımı sağlamaktır.
IBAN Numarası Kaç Haneden Oluşur?
IBAN numaraları ülkelere göre farklılık gösterir. Bu farklılık yalnızca başta belirtilen ülke kodu ile değil, numara uzunluklarıyla da oluşur. Üst sınırı 34 hane olan IBAN uzunluğu, ülkemiz için 26 olarak belirlenmiştir.
İlk 4 hanesinin ilk ikisi ülke kodu ve son ikisi kontrol rakamlarıdır. Kontrol rakamları, hesap numarasının doğruluğunu ve geçerliliğini kontrol amaçlıdır. Kalan numaralar ise ulusal banka hesap numarasını belirtir. Kontrol rakamlarından sonraki beş hane bankanızın kodunu, sonrasındaki bir hane rezerv alanını belirtir.
Rezerv alanı sonrasındaki ilk dört hane hesabınızın bulunduğu banka şubesi kodunu, sonrasında bulunan sekiz hane hesap numaranızı ve ardından gelen son dört hane ise hesap ek numaranızı tanımlar.
IBAN Numarası Belgelerde Nasıl Yazılır?
Günümüzde IBAN numarası ödeme yapacağınız ya da alacağınız birçok durumda sizden istenecektir. Elektronik ortamlarda istenildiğinde tüm haneler bitişik şekilde, aralarında boşluk ya da ayraç olmaksızın yazılmalıdır. Yazılı belgelerde ise soldan başlayarak dörder hanelik gruplar halinde yazılmalı ve her grup arasında boşluk bırakılmalıdır.
IBAN Doğrulaması Nedir? Neden Yapılır?
IBAN numaraları işlem öncesinde standartlara uygunluğu açısından kontrol edilir. Farklı bir ülkeye veya banka hesabına para aktarımı yapılacağında, parayı gönderecek olan kişiden alıcının IBAN numarası talep edilir. Alıcının IBAN numarası, işlemde herhangi bir hata oluşmaması adına, gönderici banka tarafından kontrol edilir. IBAN numarasının geçersiz olması halinde işlem durdurulur ve gönderici hesaptan para çıkışı olmaz.
Ancak yine de dikkatli olmanız gerekir çünkü IBAN doğrulaması yalnızca numaranın geçerliliğini kontrol etmek amaçlı yapılır. Yani bu kontrol aşamasında isim-IBAN eşleştirmesi yapılmadığından, verdiğiniz hatalı IBAN numarası geçerli ise hesabınızdan para çıkışı olacaktır.
IBAN Numarası Kullanımı Zorunlu mu?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen ve 10 Ekim 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ aracılığı ile IBAN kullanımı, banka içi, bankalar arası, yurt içi veya yurt dışına para transferlerinde, 1.1.2010 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir.
IBAN Nasıl Öğrenilir?
IBAN numaranızı öğrenmek için kullandığınız bankanın en yakın şubesine başvurabilir ya da internet bankacılığı sistemini kullanabilirsiniz. İnternet bankacılığı sisteminde, sisteme şube kodunuzu, banka hesap numaranızı yazarak IBAN numarasına erişebilirsiniz. Ayrıca bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak da istediğiniz bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
IBAN kullanarak hangi işlemler yapılabilir?
IBAN kullanımı yaygınlaşmasından itibaren tüm dünyada bir çok alanda kullanılabilmektedir. Sanal para hesapları, dijital bankacılık hizmetleri, her türlü uluslararası para transfer işlemleri dahi artık IBAN üzerinden yapılmaktadır. Elbette Uluslararası transferlerde IBAN tek başına yeterli olmamaktadır. Ticari işlemlerde ayrıca SWIFT CODE işlemi de gerekmektedir.