Kanser Ne Kadar Hızlı İlerler?
Kanser ne kadar hızlı ilerler; Kanser, vücudumuzdaki trilyonlarca hücreden bazılarının yapısının bozulması ile oluşur. Normalde, yeni hücreler eski ya da hasarlı hücrelerin öldükleri zaman yerini alır. Bazen bir hücrenin genetik kodu hasar görür. Bağışıklık sistemi her zaman az sayıda oluşan anormal hücreyi ilerlemeye karşı durdurur.
Kanser, bağışıklık sisteminin durdurabileceğinden daha fazla sayıda anormal hücre oluştuğunda meydana gelir. Yok, olmak yerine, anormal hücreler büyümeye ve bölünmeye devam eder, tümör şeklinde birikir. Sonunda, kontrol dışı büyüme, anormal hücrelerin çevre dokuları istila etmesine neden olur.
Köken aldığı dokular veya organlar için adlandırılmış 100’den fazla farklı kanser türü vardır. Hepsinin yayılma yeteneği vardır, ancak bazıları diğerlerinden daha agresiftir.
Kanserin nasıl yayıldığını, nasıl belirtileri olduğunu ve çeşitli tedavilerin nasıl çalıştığını bilmek bu hastalığı durdurabilmek açısından son derece önemlidir.
Kanser Nedir Nasıl Yayılır?
Kanser hücreleri, onlara ölme zamanının geldiğini söyleyen sinyallere yanıt vermez, bu nedenle hızla bölünmeye ve çoğalmaya devam ederler sağlık açısından sorun teşkil ederler. Ayrıca bağışıklık sisteminden saklanmakta çok iyidirler.
Kanser hücreleri hala geliştikleri dokuda bulunduğunda buna doku içi kanser denir. Bu hücreler doku zarının dışına kırıldığında, buna istilacı kanser denir.
Metastaz Nedir?
Kanserin ortaya çıktığı ilk odağından başka bir dokuya yayılmasına metastaz denir. Vücudun başka neresinde yayıldığına bakılmaksızın, ortaya çıktığı yer için bir kanser hala adlandırılmaktadır. Örneğin, karaciğere yayılan prostat kanseri hala karaciğer kanseri değil, prostat kanseri ve bunu yansıtacaktır.
Katı tümörler birçok kanser türünün bir özelliği olsa da, durum her daim bu şekilde değildir. Mesela, lösemiler, tabiplerin “sıvı tümörler” olarak adlandırdığı kan kanseridir.
Kanser Nereye Yayılır?
Tam olarak kanser hücrelerinin daha sonra nereye yayılacağı, vücuttaki konumlarına bağlıdır, ancak önce yakınlara yayılması muhtemeldir. Kanser yayılabilir:
-Doku
Büyüyen bir tümör çevredeki dokulardan veya organlara itebilir. Birincil tümörden kanser hücreleri parçalanabilir ve yakınlarda yeni tümörler oluşturabilir.
-Lenf sistemi
Tümörden gelen kanser hücreleri çevredeki lenf odaklarına nüfus edebilir. Sonra da, tüm lenf sistemini gezebilir ve vücudun diğer bölgelerinde yeni tümörler başlatabilirler.
-Kan dolaşımı
Sert tümörler gelişmek için hava ve diğer gıda maddelerine ihtiyaç duyar. Damar yapımı adı verilen bir süreçle, tümörler yeni kan damarlarının oluşumunu tetikleyebilir. Hücreler bundan başka dolaşıma girebilir ve uzaktaki dokulara seyahat edebilir.
En Hızlı Ve En Yavaş Yayılan Kanserler
Daha fazla genetik hasara sahip (zayıf farklılaşmış) kanser hücreleri genellikle daha az genetik hasara sahip (iyi farklılaşmış) kötü huylu hücrelerden daha hızlı çoğalır. Mikroskop ile incelemede ne derece anormal göründüklerine bağlı olarak, tümörler derecelendirilir:
0: Belli olmayan.
1: İyi farklılaşmış veya düşük seviyeli.
2: Orta derecede farklılaşmış veya orta seviyeli.
3: Kötü farklılaşmış veya yüksek seviyeli.
4: Farklılaşmamış veya yüksek seviyeli.
Hızla büyüyen bir kansere sahip olmak mutlaka kötü bir gidişata sahip olduğunuz anlamına gelmez. Bu kanserlerin çoğu etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Ve bazı kanserlerin mutlaka daha hızlı büyümesi gerekmez, ancak metastaz yapana kadar tespit edilmesi daha az olasıdır. Anlaşıldığı üzere kanser hastalığının gidişatı türüne, hasta yaşına, cinsiyetine, evresine, yayılım miktarına göre belirlenir.