Kripto Para nedir ?
Kripto paralar özellikle Bitcoin’deki büyük artışlar nedeniyle son yıllarda popülerlik kazanmaya başladı . Yaklaşık 9-10 yıldır sessiz sedasız işleyişini sürdüren bu para birimleri devletlerin ve yatırımcıların da dikkatini çekmiş durumda, peki kripto para nedir?
Kripto para ilk olarak ‘bitcoin nedir?‘ başlıklı yazımda bahsettiğim gibi Satoshi Nakamoto isimli kişi yada kişileri tarafından 2009 yılında bitcoin ile ortaya çıktı. Bitcoin bir nevi kripto paraların atasıdır. Genel olarak bitcoinin özellikleri ne ise kripto paraların özellikleri de aynıdır. Kripto ismini verilerin şifrelenmesi, güvenli olarak alıcıya gönderilmesi ve bu şifrenin çözülüp verilerin ortaya çıkarılması olarak da açıklayabiliriz.
Kripto Para Madenciliği Nedir ?
Bitcoin ‘de olduğu gibi kripto paralar da şifreli para birimleridir. Hiçbir merkez ve devlete bağlı olmadan aynı şekilde madencilik ile üretilirler. Bitcoin ‘in 21 milyon Bitcoin ile sınırlandırıldığı gibi kripto paraların genelince üretiminde bir sınır vardır ki Bitcoin e olan rağbetin sebeplerinden birisi bu neden yani bir sınırının olmasıdır. Bu sınır değişkenlik gösterebilmektedir örnek vermek gerekirse Litecoin 84 milyon ile sınırlandırılmıştır. Bu da bitcoinin 4 katı bir üretim demek oluyor.
Kripto Paralar Güvenli Mi ?
Kripto paralar merkezi bir otorite tarafından yönetilmedikleri için genel anlamda güvenlidir. Ancak kripto paraların karşılaştıkları risklerden biri, eğer sanal bir cüzdan kullanmıyorsanız kripto paranızı fiziksel bilgisayarınızda tutmanız. Sanal bir cüzdana aktarılmamış kripto paralar bilgisayarın çökmesi ve benzeri durumlarda kaybolabilir. Bir diğeri hack gibi durumlar milyarlarca dolardan fazla işlem hacimleri dolayısıyla kripto paralar saldırıya uğrayabiliyor. Saldırılardan sizinde zarar görebilmeniz mümkün ancak bankadaki paramızın bile bir garantisi yoktur. Yine de gerekmediği sürece kripto paralar şuan için önerilmemektedir.
Nasıl Temin Ederim ?
İki şekilde kripto paralara sahip olabilirsiniz. İlk olarak birçok kripto para borsaları mevcut örneğin Binance, Bittrex gibi popüler, güvenilir sitelerden satın alabilirsiniz. İkinci olarak madencilik yaparak elde edebilirsiniz ancak bu bütün kripto paralar için geçerli değildir. Tamamı piyasaya sürülen kriptoların üretilmeye devam edilmesi mümkün değildir.
Hükümetlerin Kripto Paraya Bakışı
Birçok devletin kripto paraya olumsuz bakmasının sebebi vergi kaçırma, kara para aklama illegal işler için kullanılabilmesi gibi nedenlerin olmasıdır. kripto paralar merkezi bir otorite tarafından üretilemedikleri gibi takip de edilemezler. Bu da devletlerin zarar görmesine neden olabilmektedir. Bu konuda birçok kuruluş ve bankalar devletlere baskı yapabilmektedir.
Bu makale kesinlikle ve kesinlikle tavsiye, öneri ve benzeri teşvik edici unsur olarak yazılmamıştır. Tamamı bilgi amaçlıdır. Şuan için kripto paralar borsa, kumar, kara para aklama gibi işlerde kullanılmaktadır. Gelecekte ne olur bilinmez ancak şuan için din açısından uygun değildir.
[…] bir banka, devlet, kuruluşa bağlı olmayan yerel para birimleriyle alınıp satılabilen (kripto) sanal para birimidir diyebiliriz. Bitcoin tamamen bitcoin ağının kontrolündedir. Satoshi […]
[…] için üst sıralara taşımıştır. Payeer ile Bitcoin satın alabilirsiniz. Ayrıca diğer Kripto paralar için nasıl […]
[…] kişiye duyurmayı başardı. Bir çok insanın dikkatini çekmesiyle fazla ilgi görmeye başlayan Kripto para birimleri insanların madencilik konusunda araştırmalar yapmasına neden oldu. Bitcoin […]
[…] Buraya kadar anlaşıldığı üzere Hyip sistemi tamamen risk, hatta günümüzde gerçek bir Hyip oluşumu bulmak da neredeyse imkansızdır. Kaldı ki Ponzi sistemi bütün devletler tarafından yasaklanmış olup bu şekilde bir site kurup devlet tarafından tespit edilen kişiler ceza alarak toplanan paraya da el konulması muhtemeldir. Kripto Para nedir ? Güvenli mi? Nasıl temin ederim? […]