Lösemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir? çeşitleri, çocuklarda lösemi hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri gibi soruları yanıtlamadan önce lösemi nedir öncelikle onu açıklayalım;
Lösemi Nedir?
Kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin türlü sebeplerden ötürü gelişiminin durması ve kontrol dışı çoğalması sonucu oluşan lösemi(kan kanseri) ilk olarak kemik iliğini sonrada diğer tüm organları ele geçirir. Platelet, alyuvar ve akyuvar gibi kan hücrelerinin ve lenfositlerin yapıldığı süngerimsi doku kemik iliğidir.
Kemik iliğinde yapılan bu hücreler( alyuvar, akyuvar, platelet ve lenfositler) yapıldıktan sonra kana karışır. Eğer lösemi tedavi edilmezse sağlık açısından ciddi problemlere yol açar ve ilerleyici bir hastalığa dönüşür. Lösemi, olgunlaşan akyuvarların kontrolsüz bir şekilde artışına bağlı olarak gelişirse daha yavaş seyreder. Olgunlaşmamış akyuvarların kontrolsüz artışına bağlı olarak geliştiği takdirde lösemi hastalığı hızlı bir şekilde ilerler ve 1-2 ayda klinik bulgular ortaya çıkar.
Lösemi Çeşitleri Nelerdir?
Hastalığın gidişatına göre lösemi(kan kanseri) kronik ve akut olmak üzere iki çeşidi vardır. Hızlı gelişen ve kısa sürede klinik bulgu ve belirtileri ortaya çıkan lösemi türü akut, yavaş seyreden ve uzun yıllar içinde gelişen lösemi türü ise kronik lösemidir. Her iki lösemi türü de beyaz kan hücresinin türüne göre ikiye ayrılır.
Beyaz kan hücresinin türü myelosit ise miyelogenöz lösemi, eğer lenfosit ise lenfoblastik lösemi olarak adlandırılır. Bu lösemi türlerine nazaran çok daha az görülen juvenit miyelomonositik lösemi, türlü hücre lösemisi ve kronik miyelomonositik lösemi gibi farklı lösemi türleri de vardır.
Çocuklarda lösemi çoğunlukla akut miyelojen lösemi(AML) ve miyeloid lösemi görülür. Yetişkinlerde ise genellikle kronik lenfositik lösemi ve akut miyeloid lösemi görülür.
Lösemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
1-Gece terlemeleri, iştahsızlık, kilo kaybı, tedavi ile kontrol edilemeyen ateşli enfeksiyonlar, kemik ağrıları, diş etlerinde, boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde ve karında şişlikler özellikle akut lösemi hastalığının belirtileri arasındadır.
2-Diğer kemik iliği hastalıklarında olan belirtiler ile benzerlik gösteren löseminin en belirgin belirtileri kansızlığın neden olduğu halsizlik, solgunluk, çabuk yorulma ve nefes darlığıdır.
3-Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ortaya çıkan enfeksiyonlar ve enfeksiyonların neden olduğu diş, diş eti ve burun kanamaları, cildin altında beklenmedik kanamalar, morarmalar ve cildin üzerine toplu iğne başı kadar kırmızı döküntüler lösemi belirtileri arasındadır.
Çocuklarda Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Lösemi çocuklukta görülen kanser türlerinin yaklaşık olarak %30’unu oluşturur. Çoğunlukla 2-5 yaş ile 5-10 yaş arası çocuklarda daha sık görülür. Yeni doğan bebekler ilk 6-8 ayında anneden aldığı bağışıklığı kullanır. Sekizinci aydan sonra 2 yaşına kadar kendi bağışıklık sistemini düzene sokar.
Bu dönemde viral enfeksiyon geçirirlerse lösemi kanseri tetiklenebilir. Bu yaşlarda oluşan raşitizm ve D vitamini eksikliği lösemi oluşumuna destekleyici rol oynar. Çocuklarda sık olarak görülen lösemi belirtileri:
1-Uzun süreli ateşli enfeksiyonlar.
2-Karın şişliği
3-Eklem ağrıları
4-Vücutta morluklar
5-solgun cilt rengi
6-İştahsızlık(buna bağlı kilo kaybı)
Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?
Lösemiyi tedavi edebilmek için türünün belirlenmesi gerekir. Tam kan tahlili ile kanda olan kanser belirtileri belirlenir. Kanda blast adı verilen kanser hücrelerinin artışına göre lösemi tanısı konur. Kemik iliğinden alınan biyopsi ile kanser hücresinin kemik iliğinin tutup tutmadığına bakılır. Tedavide löseminin alt türünün belirlenmesi önemlidir.
Lösemide akla ilk gelen tedavi yöntemi kemoterapidir. Löseminin türüne göre kullanılacak ilaç türü, dozu ve uygulama yolu değişiklik gösterir. Kemoterapi yaklaşık 24 ay sürer. İlaçlarla kontrol altına alınamayan hastalara ise kemik iliği nakli yapılır.
[…] birçok kanser türünün bir özelliği olsa da, durum her daim bu şekilde değildir. Mesela, lösemiler, tabiplerin “sıvı tümörler” olarak adlandırdığı kan […]
[…] birçok kanser türünün bir özelliği olsa da, durum her daim bu şekilde değildir. Mesela, lösemiler, tabiplerin “sıvı tümörler” olarak adlandırdığı kan […]