Nano Teknoloji Nedir?
Eski Yunan’da yaşamış Demokritos’un ilk kez ileri sürdüğü “atom” konusu ilginizi çekmiş miydi? Bugün birçok alanda kullanılan ve insanlık için büyük katkılar sunmaya başlayan “nano teknoloji” (bazen bitişik olarak nanoteknoloji şeklinde de yazılır), “en küçük yapı taşı” fikrinin bilim sayesinde vücut bulmuş hâlidir. Peki tam olarak nano teknoloji nedir?

atom sembolü
Nano teknoloji ile atom arasında doğrudan bir ilgi bulunmamaktadır; ancak bilim felsefesinin sunmuş olduğu yaklaşım sayesinde paralellik göstermektedir. Atom, bölünemeyeceği öngörülen en küçük yapı taşıdır. Nano teknolojinin çalışma konusu olan maddeyi anlamakta en az atom kadar güçtür.
Şöyle bir örnek verebiliriz: Üstünde oturduğunuz çalışma sandalyesinin diklemesine bir ucu 1 metre olsun. Bu rakamı, yani 100 santimetre 1000 eşit parçaya bölündüğünde 1 milimetre elde edilecektir. Günlük yaşamda en az düzeyde kullanabildiğimiz bu uzunluk birimini tekrar 1000’e bölerseniz elde edeceğiniz sonuç 1 mikron olacaktır. Aynı bölüm işlemi ona da yapıldığında edinilen sonuç nanometre olacaktır. Şöyle özetleyelim: 1000000000 (bir milyar) nanometre, 1 metreye eşittir. Şayet boyunuz 170 cm ise, bunu nanometre cinsinden yazmak isterseniz: “1700000000 nanometre” yazmalısınız.
Nano Teknolojiye Konu Olanı Hayal Etmek
Bir milimetre gözünüzde çok ufak bir detay gibi kalabilir. 45 cm dürüm sipariş ettiğinizde gelen dürümün 44,99 cm olup olmadığını büyük olasılıkla umursamazsınız; ancak atomların bir araya gelip oluşturduğu nanometre, aslında birçok şeyin oluşumunda kilit rol üstleniyor. Bilgisayarınıza bir manzara fotoğrafı kaydedip ardından da onu Paint ile düzenleyin. “Kalem” aracını alıp mavi gökyüzüne bir adet dokunuş yapın ve kaydedin. Tekrar açtığınızda o siyah noktayı görme ihtimaliniz çok düşük olacaktır; ancak o araçla yapacağınız daha fazla dokunuş, manzara fotoğrafının çehresini tümüyle değiştirecektir.
Nano teknoloji, gündelik mantık kuralları içerisinde aklımıza gelmeyecek derecede küçük gördüğümüz ayrıntılardır. Bu minik, gözle görülmeyen, hatta mikroskobik canlılardan da küçük olan birimler artık bilimin üstüne uğraştığı bir konu hâlini aldı.
Hayatımızda Nano Teknoloji
Nano teknolojiyle ilgili çalışmalar farklı sektörlerde ve bilim dallarında bir süredir hayat bulmaya başladı. İnsanlık için en önemli çalışma alanı ise kuşkusuz sağlık. Tıpta, mikro düzeydeki iyileştirme, onarım ve bakım konusunda nano teknolojiden yararlanılabileceği kabul ediliyor. Aşı ve diğer ilaçların verimlerinin artırılması, kanser ve AIDS gibi sorunlarda kullanılması üstüne farklı enstitülerin çalıştığı da biliniyor.

nanofiber
Tekstilden uçak sanayine kadar kullanılan nano teknoloji ürünü nanofiberlerin insan sağlığına olumsuz etkileri olduğunun da yeri gelmişken altını çizelim. Yani kırışmayıp ütü gerektirmeyen tekstil ürünlerinin kimi durumlarda bir risk olduğunu bu noktada hatırlatmakta fayda var. Bir diğer risk ise gıda güvenliğiyle ilgili bir durum: Genetiği değiştirilmiş organizmalar, yani kısaca GDO içeren ürünlerin hayvanlar ve insanlar üstünde olumsuz etkilere sahip olduğunu gösteren çeşitli bilimsel çalışmalar mevcut.
Nano Teknoloji Yararlı mı, Zararlı mı?
Bilimsel birçok ürün ele alındığında yararı ve zararı olabileceği bilinmektedir. Nano teknoloji, doğru kullanıldığında hayat kalitesini artıran bir bilim dalıdır. Özellikle tıp alanında önemli ölçüde yararları olacağı öngörülmektedir. Şu an için genel olarak GDO içeren ürünler ve tekstil materyallerinde zararları olduğu kabul görse de, ileride nasıl bir değişime yol açacağı kestirilememektedir.
Nano teknolojiden yararlanılan sektörlerin önemli bir kısmı çevresel veya maddi açıdan yararlı bulunmaktadır. Örneğin Güneş enerjisinden elektrik üreten paneller düşünüldüğünde hem çevresel hem de maddi anlamda yarar sağlanabildiği görülmektedir. Nano teknolojinin günlük yaşama olan bir diğer katkısıyla ilgili olarak ise su arıtma filtreleri gösterilebilir. Hem evsel atıklarda hem sanayi atıklarında hem de çeşme suyunun arıtılması konusunda nano teknolojiden yararlanılarak üretilen filtreler sağlık, ekonomi ve çevre konusunda hizmet etmektedir.
Hologram Teknoloji Nedir? biliyor muydunuz Nano Teknoloji Nedir? başlıklı makalemizi okuyup beğendiyseniz, dilerseniz tıklayarak Hologram hakkındaki yazımızı da okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
[…] teknolojisi nedir başlıklı makalemizi beğendiyseniz dilerseniz Nano Teknoloji Nedir? başlıklı makalemizi de okuyabilir nano teknolojisi hakkında bilgi […]