Nene Hatun Kimdir?
1857 yılında Erzurum ilinin Çeperli köyünde doğmuştur. Türk Milleti için Rus İşgaline karşı direnişin sembolu olmaktadır. Aziziye Tabyası‘nın işgal haberini duyar duymaz daha 20 yaşında olan Nene Hatun beşikteki üç aylık bebeğini bırakıp direniş için koşmuştur ve yaralanmıştır. Direnişten sonra Erzurum Emin Kurbu mahallesine yerleşmiştir. Babasının ismi Hüseyin, annesinin ismi Zeliha olan bu fedakar kadın, kendi köylüsü olan Mehmet Efendi ile evliydi. Dördü erkek ikisi kız olmak üzere altı çocuk sahibi olmuş ve iki çocuğu I. Dünya Savaşı‘nda şehit olmuştur. Kendisine de 3. Ordunun Nenesi ünvanı verilmiştir.
Nene Hatun’un Hayatı
Nene Hatun 19. Yüzyılda yaşamış olsada halen günümüzde ölüm yıl dönümünde hikayeleri ve öyküleriyle anılmaktadır. Kuvay-i Milliye’nin direnişçi kadınlarına idol olan bu kahraman kadının hayatı tarihin önemli olaylarından biridir.
Ermeniler Osmanlı Devleti’ne ihanet ederek 8 Kasım 1877 yılı gecesinde Türk askerlerini uykusunda yakalamış hepsini öldürerek Anadolu’nun kapısını Ruslara açmışlardır. Rusların kolayca yurda girmesi sonucu Aziziye Tabyası işgal edilmiştir. Bu baskından yaralı olarak kurtulan bir Türk askeri, Erzurum’a ulaşarak Aziziye Tabyasının Ruslar tarafından işgal edildiği haberini vermiştir. Sabah ezanından sonra minareden halka işgal haberi duyurulması sonucu Erzurum halkı kazma, kürek, tırpan, taş ne bulduysa cepheye koşmuştur. Kocası harpte olan ve ağabeyi Hasan ise bir önceki gün yaralı dönerek sonrasında şehit düşen Nene Hatun daha 3 aylık olan bebeğine ‘Seni bana Allah verdi bende seni ona emanet ediyorum.’ diyerek daha bir önceki gün şehit düşen ağabeyinin tüfeğini alarak cepheye koşmuştur.
Aziziye Tabyası Direnişi

aziziye tabyası
Siper alıp bekleyen Ruslar gelen Erzurum halkına ateş açması sonucu en önde gidenler orada şehit düştü. Arkadan gelen halk kaçmayarak düşmana saldırmaya devam etmesi sonucu kıran kırana bir mücadele başladı. Ellerinde son derece teknolojik silahları olan Ruslar taşla sopayla, kazma kürekle gelen Erzurum halkına yarım saatin sonunda teslim oldu. Yaklaşık 1000 kişi şehit veren Osmanlı 2300 kadar Rus askerini Tabya’dan temizledi. O gece ağabeyi kollarında vefat eden ve bebeğini beşiğinde bırakıp cepheye koşan Nene Hatun düşmanda silah bizdeyse iman demiştir. Direniş sonunda yaralı olan Nene Hatun yaralı olmasına rağmen diğer yaralanan insanlara yardım eder. Devamında ise Erzurum tamamen düşmandan temizlenene kadar mücadeleye cephane taşıyarak, askerlere aşcılık, yaralılara hemşirelik yaparak mücadeleyi destekler ve destansı bir hikayenin kahramanı olur. Kahraman Türk Kadını 1955 yılında yılın annesi seçilmiş ve aynı yıl 98 yaşında zatürre sonucu hayatını kaybetmiştir.
Nene hatun kimdir? yazımızı beğendiyseniz buradan Evliya Çelebi Kimdir? yazımıza da bir göz atarak kısa öz hakkında bilgi edinebilirsiniz.