Ruj zararlı mı, içeriğinde neler var, sorularını yanıtlamadan önce kozmetik hakkında kısaca bahsedecek olursak;
Kozmetik eski dönem uygarlıklarından günümüze kadar uzanmaktadır. Daha önceleri kadınlar dudaklarını boyamak için yapraklar renkli böcekler, ağaç kabukları ve benzeri materyaller kullandıkları bilinmektedir. 19. yüzyılın sonlarına doğru günümüzdeki kadar yaygın kullanımı olmaması ile birlikte, 20. yüzyılda ruj ve genel kozmetikler toplumsal kabul gördü. Aplikatör ve metal tüplerin imalatındaki gelişmeler, kozmetik maliyetini azalttı. Bu, genel nüfusun yeni kabulü ile birleştiğinde, yaygın kullanım ve popülerliğin artmasına neden oldu.
Ruj İçeriği
Rujda bulunan birincil bileşenler balmumu, yağ, alkol ve pigmenttir. Kullanılan balmumu genellikle üç türün bir kombinasyonunu içerir – balmumu, candelilla balmumu veya daha pahalı carnauba. Balmumu, karışımın kozmetiğin kolayca tanınan şekline dönüşmesini sağlar. Balmumuna mineral, pudra, lanolin veya sebze gibi yağlar eklenir. Parfüm ve pigment de, rujun sertleşmesini önleyen koruyucular ve antioksidanlar da eklenir. Ve her ruj bu bileşenleri içermekle birlikte, maddeyi daha pürüzsüz veya parlak hale getirmek veya dudakları nemlendirmek için çok çeşitli başka bileşenler de dahil edilebilir.
Ruj Zararlı Mı ?
Amerika’da bir halk sağlığı üniversitesinde araştırmacılar, eczanelerde ve mağazalarda yaygın olarak bulunan 32 farklı ruj ve dudak parlatıcısını test etti. Kurşun, kadmiyum, krom, alüminyum ve diğer beş metali tespit ettiler, bunların bazıları potansiyel sağlık endişelerini artırabilecek seviyelerde bulundu.
Alüminyum genel olarak cilt kullanımı için üretilmiş tüm güzellik ve parfümeri ürünlerinde eser miktarlarda da olsa bulunmaktadır. Alüminyum ciltte terlemeyi önlediği için uygulanan makyajın akmasına engel olmaktadır.
Ruj ve dudak parlatıcılarının sağlıklı olup olmaması diğer kozmetik ürünlerine nazaran biraz daha önemlidir. Günlük ortalama kullanımda yaklaşık 24 miligram ruj yutulabilmektedir. Bu oran tazeleme farklı bir renk kullanmak için yenileme gibi durumlarda daha da artarak günlük alınan miktar 87 miligramlık yüksek kullanıma sebep olabilir. Kurşunun 24 üründe tespit edildiği, ancak genellikle kabul edilebilir günlük alım seviyesinden daha düşük bir konsantrasyonda bulunduğunu belirten araştırmacılar, kurşun seviyelerinin bazen makyajla oynayan küçük çocuklar için hala endişe uyandırdığını belirtti. Çalışma yazarları, çoğu yetişkin için, dudak parlatıcısını çöp kutusuna atmak için bir neden olmadığını, ancak bulunan metal miktarının sağlık düzenleyicileri tarafından daha fazla gözetim gerektiğini işaret ettiğini söylüyorlar.
KAYNAK: