Stres Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
İnsan düşünen bir varlıktır. Düşünmesi kişinin kendisine ve yükümlü olduğu kimselere dokuna bilecek zararlardan sakınmak, fayda sağlayacak şeylerden de istifade etmek istemesindendir. Yararlı ve zararlı olanı ayırt etmek için düşünür.
Kaygı Nedir?
Bir olumsuzluk olacak diye bedenen ve ruhen duyulan endişe, tasa. Bireyin bazen arada kaldığı karar veremediği durumlar vardır. Her şeyi ayırt edemeye bilir. Tahminlerinde yanılması kaçınılmazdır. Bir kaç defa da aynı konuda yanılmış ve zarara uğramış ise kaygılanması normal bir durumdur.
Kaygı ile korkuyu bir birine karıştırmamak lazımdır. Birey aklını, kendi ruh ve beden sağlığını kontrole zorlamalıdır. Her zaman her şey için bir çıkar yol bulamaya bileceğini hatırlamalıdır. Bazı şeylerin olmamasına rıza göstermelidir.
Aksi durumda kişisel gelişim açısından pek sağlıklı sonuçlar olmaya bilir. Kişisel gelişimi yorumlayanlar “bireyin kendini tanımasıdır” demişlerdir. Ruh hali ve beden tepkileri fark edilmeli, akıl ile dengede tutulmalıdır. Tam tersi bir durumda baş edilemeyen stresle karşılaşılması kaçınılmaz olabilir.
Stres Nedir?
Kaygılardan beslenen, insanın beden ve ruh sağlığını bozarak her alanda verimliliğini düşüren çağın hastalığıdır. Neden olduğu durumlara ve ortamlara göre gruplandırıla bilmektedir. İyiyi kötüyü kestiremeyen insanların arada kaldığı, sorunlarına çözüm üretilemediği durumlarda ortaya çıkar.
Faydalı değil ise, ya zarar edersem gibi kaygılardan insan kendini kurtarmalıdır. Verdiği karar doğrultusunda hareket etmelidir. Kararsız kalan ve kaygılarından kurtulamayan kimseler de stres, sağlık sorunlarına sebebiyet verir.
Kişi kaygılı iken beynini aşırı yorar. Beyin de beden organlarını kasar. Kasılan organlar belirti verir. Sinirlilik hâli ortaya çıkar. Baş ağrısı başta olmak üzere sivilcenin, kaslarda kasılmanın ve mide yanmasının stres kaynaklı olanlarının var olduğu anlatılmaktadır.
Stresle baş etmenin yolu, hayatta kaybetme ihtimalinin varlığını kabul etmektir. Siz kazanınca başkaları kaybetmekte siz kaybedince başkaları kazanmaktadır. Kişisel gelişimini düşünen sağlıklı insan, bu döngünün farkında olmak zorundadır.
Derdi dert etmemesi kişiye yarar sağlayacaktır. Tek çare bu duruma gelmeden kendini toparlamak olmalıdır. Mesele duracağın yeri bilmektir.
Baş Ağrısı Nedenleri
Baş ağrısına sebep olan pek çok durum söz konusu olabilir. Soğuk algınlığı başta olmak üzere aşırı yorgunluk, uykusuzluk, yoksunluk ( çay, kahve ve saatini geçirdiğiniz bazı yiyecek ve içecekler ) gibi durumlarda günlük alışkanlığın altında alınır ise baş ağrısı yüksek ihtimaldir.
Bunlardan kaynaklanan ağrılar az çok tahmin edilebilmektedir. Kişisel gelişime katkı sağlaya bilmek adına bunları saymanın çok bilindik olması büyük olasılıktır. Bu tür ağrıların, sebepler ortadan kalkınca geçme olasılığı ihtimaller dahilindedir.
Migren, baş ağrılarının en çekilmez olanıdır. Beyin kanaması geçirenlerde de baş ağrısı olmaktadır. En tehlikeli olanı da budur. Baş ağrısı nedenlerinin bu kadar olmadığını belirtmekte yarar vardır.
En doğru teşhisi doktorların koyduğunu, en sağlıklı takip ve tedaviyi yine onların yapa bileceğini unutmamak gerekir. Baş ağrılarını hafife alıp bilinçsizce ağrı kesici kullanarak ayakta geçirenler yok değildir. Orantısız kullanmaları da cabası. Doktorun yazdığı ilaçları kullanmak akıllıca davranmaktır. “Sağlık ihmale gelmez. Her şeyin başı sağlık.” Çağrılarına kulak vermek isabetli olan davranıştır.